Background

In 2015 we commissioned a study for a Master Plan to guide the future development of Petrie Park and Rattray Reserve, Montmorency (our funding agreement is for delivering actions for Petrie Park only).

We undertook extensive consultation with Petrie Park user groups, the community and Council officers. Household surveys, stakeholder interviews, reference group workshops with external stakeholders and three community drop-in events were conducted to ensure the Master Plan reflected the community’s needs.

The Master Plan responds to community feedback, considers site challenges and identifies opportunities to improve the park.

This project will focus on delivering a number of actions relating to playground, pathways, access, vegetation, fencing and infrastructure, as outlined in the Master Plan. No actions relating to the existing buildings will be delivered as part of this project.

Petrie Park Master Plan

It's time to implement the Petrie Park Master Plan that was developed with community in 2016.

Funded in partnership with Level Crossing Removal Project (LXRP) we will be delivering a number of actions from the Masterplan to improve the park. Works are scheduled to start in early 2023.

Scope of works include:

  • upgrading the path network
  • a new intergenerational playground
  • more greenery and tree plantings

The delivery does not include all of the actions from the masterplan. No works will occur to existing buildings.

Some key features that we will be delivering are:

  • Widen footpath along Mountain View Road
  • Remove blue stone brick wall at park entry and replace with garden bed and interpretive signage about Petrie Park
  • Remove amphitheater and extend playground space
  • Install a new 1.8m wide concrete pathways to replace asphalt pathways
  • Tree and shrub planting to fence line. Including Sweet Bursaria for Eltham Copper Butterfly habitat
  • New intergenerational playspace
  • Vegetation buffer to be planted between the road and playground
  • Remove dog waste bin and add new bin next to pavilion
  • New seating
  • Grass embankment near lawn bowls club to be mulched and planted with indigenous species
  • Replace fencing around the oval
  • Replace goal posts
  • Make car parking next to playground more accessible. Convert into two disabled parking bays
  • Install new pedestrian crossing to improve road crossing safety
  • Remove weed tree species and replace with suitable species

Have your say

Thank you for your feedback on the proposed intergenerational playspace design. Feedback is now closed.

The information collected by Banyule City Council will only be used to notify the competition winner and will not be displayed publicly. Winners will be notified at the completion of the consultation.

FAQs