To keep Were Street a popular, accessible, safe, flexible and sustainable place we are upgrading the streetscape, public toilets and open spaces. During 2020 we spoke with many in the community about ideas for the area. We drafted a vision and some big ideas for and had further feedback to help refine those and develop the concept plans.

The concept plans have now been endorsed by Council and the project is progressing in 2 key stages.

The Were Street Reserve will be a multi-generational space incorporating:

  • a dedicated nature play area for children
  • a covered performance stage with 3-phase power
  • improved lighting
  • new seating
  • accessible pathways throughout the Reserve; and
  • new accessible toilet facilities and baby change facilities.

The Were Street Reserve upgrade will be funded by the $1.3 million Victorian Government Grant for Local Park Program. Construction will begin in 2021

The Were Street Project Concept Plan considers clear direction from the community to the seven key ideas presented in the draft Vision.

It is based on:

  • retaining a two-way street
  • a focus on greening and planting
  • safer crossings
  • more accessible parking;
  • and better pedestrian movement.

Construction will begin in 2022.

Concept Plans

The full selection of Were Street Streetscape Concept designs are also available in the project document library.

Consultation

During 2020, we asked for thoughts and ideas about Were Street. Many people provided feedback to help inform the development of a vision for Were Street and we got a great picture of how important Were Street is to the local community.

Your feedback and ideas have been valuable in helping us to establish four key directions:

  1. Keep the village feel
  2. Safer access for walking & cycling
  3. More greenery & better public spaces
  4. Better traffic flow.

We also developed a draft vision for Were Street to best respond to these four directions and held further consultation on the Vision.

Read the consultation findings report for all the details on how we consulted and what feedback was received.